søndag 28. mai 2023

Fra stabssjef til general

Frelsesarmeen har valgt sin 22. general og verdensleder og for sjuende gang har man valgt den sittende stabssjef og nestleder til toppvervet. I tillegg til disse sju er også en tidligere stabssjef blitt general, slik at antallet dermed er åtte.

Den nye generalen er 61 år gamle Lyndon Buckingham fra New Zealand. Han ble frelsesoffiser i 1990, sammen med sin kone Bronwyn.

«Opprykk»
Den første som «rykket opp» fra stabssjef til general var Bramwell Booth. Han overtok etter sin far i 1912. Faren var William Booth, som grunnla Frelsesarmeen i 1865.
I 1929 måtte Bramwell Booth trekke seg som general på grunn av svekket helse, og for første gang kom Frelsesarmeens Høye Råd sammen for å velge ny verdensleder. Dette rådet har ingen andre oppgaver enn å velge ny general.
Valget falt på Edward Higgins, som da hadde stillingen som stabssjef.

Wickberg
Neste gang en stabssjef ble general var først i 1969. Da ble svenske Erik Wickberg valgt. Han var den første ikke-brite som ble Frelsesarmeens verdensleder. Han hadde da vært stabssjef i åtte år.
Wickberg utnevnte kanadieren Arnold Brown til stabssjef, men da Wickberg gikk av i 1974 ble en annen kanadier valgt som hans etterfølger. Brown ble i stedet leder for Frelsesarmeen i Canada, men i 1977 ble han så valgt som Frelsesarmeens 11. general.
Den neste stabssjefen som ble verdensleder var John Larsson, også han svensk. Han ble valgt i 2002.

Vakant
I 2013 ble generalposten uventet vakant da Linda Bond, etter knapt to år i stillingen, trakk seg av personlige årsaker.
Hennes etterfølger ble hennes nestkommanderende, André Cox.
Da Cox ble pensjonert i 2018 rykket hans stabssjef, Brian Peddle, opp, og da rådet var samlet i London før pinse, valgte man for tredje gang på rad den sittende stabssjefen som ny verdensleder.

Bredde?
Med unntak av to svensker og en finne, har Frelsesarmeens generaler alle vært hentet fra det man må kunne kalle den anglosaksiske sfære: England, USA, Canada, Australia og New Zealand. Ved et par anledninger har offiserer med bakgrunn i den tredje verden vært foreslått; ved årets valg var en kvinne fra Pakistan nominert, men de har ikke nådd opp.
Med tanke på Frelsesarmeens omfattende arbeid både i Afrika og Asia, er det nok mange som er spent på når bevegelsens skal få en verdensleder fra ett av disse kontinentene.

Rykene, 1. pinsedag 2023
Nils-Petter Enstad

Ingen kommentarer: