mandag 3. oktober 2022

«Utpostkrig»

«Utpostkrig» er et ord jeg husker, blant annet fra min tid som korpsleder og frelsesoffiser. Alle korps, selv de i hovedstaden, hadde utposter som ble definert inn i menighetens portefølje. Noen ganger ble utposter oppgradert til eget korps; det skjedde for eksempel med utposten Knapper, som i 1941 ble etablert som Nord-Odal 2. korps.

Noen korps hadde mange utposter, andre bare noen få. Å ha mange utposter kunne være både et slit og en ressurs; hadde man mange utposter hadde man også et stort omland både med tanke på områder man både kunne ha møter i og hvor man kunne samle inn midler til driften i «hovedbølet».
Noen ganger kunne det vel være litt uenighet om hvilke korps som hadde ansvaret for hvilke utposter. Her kan jeg vel bekjenne at jeg som korpsleder i Nannestad reiste blant annet til Kløfta i både vår- og høstinnsamlingen; Kløfta tilhørte Lillestrøm korps, men verken offiserer eller soldater fra Lillestrøm reiste noen gang dit.

Ville man vite hvilke korps som hadde ansvaret for de ulike utpostene, måtte man sjekke i den boka som het «Disposisjon over Frelsesarmeens stridskrefter i Norge, Island og Færøyene».
Den kom i ny utgave hvert år, og var definert som «et absolutt privat skrift» som «verken tillates bortlånt eller overlatt til andre enn de med autorisasjon fra HK har mottatt disposisjonen for bruk i forbindelse med sitt arbeid».
Dette kunne iblant gi seg utslag i at en korpsleder som var løytnant nektet å la sin assistent, som var kadett eller korpshjelper, så mye som å se i «Disp’en», som den gjerne ble kalt.
For alle praktiske formål var imidlertid ikke «Disp’en» noe annet enn en oppdatert telefonkatalog.

Fra utgaven som er datert november 1962 har jeg scannet oversikten over utpostene til henholdsvis Arendal korps og Grimstad korps. Jeg ser at jeg i dag bor på en av utpostene til Grimstad korps, men det er få lokale som har noen klar erindring av at Frelsesarmeen hadde utpostmøter her på Rykene. Til nød husker noen at de kom og holdt juletrefester av og til.

Siste gang jeg kan huske å ha vært med om – enn si arrangert – et utpostmøte var da Askim korps hadde besøk av evangelistparet Ruth og Olav Kvam; det må ha vært i 1987 eller ‘88, tror jeg.
De var der en helg. Korpset hadde ikke offiserer men ex-offisersparet Enstad tok på seg å arrangere søndagsmøtene.
Lørdag kveld arrangerte vi møte i Knapstad misjonshus og det samlet faktisk en del mennesker.

Jeg har ikke noe behov for å være nostalgisk på utpostkrisgens vegne, men den var – og er – en del av Frelsesarmeens historiske arv, den også.

03.10.22
NPE